Početna Uncategorized Pod  zelenim krovom Srbije: DA NAM BRIGA O ŽIVOTNOJ SREDINI BUDE BLIŽA...

Pod  zelenim krovom Srbije: DA NAM BRIGA O ŽIVOTNOJ SREDINI BUDE BLIŽA SRCU

PODELI

Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavnja kao priroda – Nikola Tesla.

Vodeći se mišlju našeg velikog naučnika Nikole Tesle, upustićemo se u priču o prirodi i ekologiji kao nauci o zaštiti životne sredine.

U simbiozi čoveka i prirodnih ekosistema ljudsko biće odnosi prevagu. Uticaj na menjanje okoline i prirodnog staništa dovodi do ekoloških problema, koje ekologiju kao nauku postavlja na pijedestal znanosti.  Jedna mlada naučna disciplina koja je zaživela u 20 veku postaje nasušna potreba i znanje koje se usvaja radi opstanka života na zemlji. Od prvih detinjih koraka delimo uspomene sa prirodom. Priroda nam je podarila žuto sunce da nam sija poput zlata, plavo nebo poput bistrog potoka, a zelenu livadu poput najlepšeg persijskog tepiha. A šta je čovek uradio za prirodu?

Radi prilagođavnja okruženja sopstvenim potrebama, velike migracije iz malih sredina u industrijske centre, postavljaju životnu sredinu u drugi plan, čovek je nepromišljenim delovanjem ugrozio svoje pravo na život i razvoj u zdravoj životnoj sredini.  Tražeći slamku spasa i povratak u prirodne tokove, jer smo mi deo prirode, čovek se okrenuo nauci o ekologiji koja pokušava da pronađe odgovore i rešenja za brojne probleme okoline uzrokovane ljudskim nemarom.

Evolucija urbanizacije, industrijalizacije kao i pogoršanje stanja prirode nisu zaobišli ni prostore naše domovine.  Začeci ekološkog pokreta u Srbiji vezuju se za ime jednog čoveka, našeg čuvenog biologa i predanog ekologa profesora Siniše Stankovića.  Rođen u Zaječaru, davne 1892. godine, bio je član SANU, i osnivač Instituta za ekologiju i biogeografiju, kao i direktor Biološkog instituta Srbije. Autor je udžbenika za sve koji hoće više da saznaju o ekologiji i životnoj sredini, pod nazivom „Okvir života“.

Jedna od najbitnijijh i najraširenijih poruka ekologije je „misliti globalno, a delovati lokalno“. To znači da nije dovoljno znati šta čoveku preti, već je neophodno znati i kako se od tih pretnji sačuvati, pa i kako ih preduprediti da se kao pretnje ne ponavljaju.

Vlade mnogih zemanja udruženim snagama donose brojne zakonske i podzakonske akte u cilju očuvanja, zaštite životne sredine i obnavljanja prirodnih resursa, a ekologija sve više dobija na značaju kao znanje budućnosti koje ostavljamo u nasleđe mlađim naraštajima.

Ne zaboravimo što nam priroda uskrati, niko nam ne može dati, a sve tajne koje skriva su veličanstvene i ako slušamo otkucaje srca našeg zelenog dom, nikad nećemo zalutati.

 

Pobeda-info

OSTAVITE ODGOVOR