Početna Uncategorized Od danas su otvorene kapije Novosadskog sajma: POČEO JE 89 . MEĐUNARODNI...

Od danas su otvorene kapije Novosadskog sajma: POČEO JE 89 . MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

PODELI

U Novom Sadu danas je svečano otvoren sedmodnevni 89. po redu Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem učestvuje oko 1.100 izlagača iz 21 države.

Sajam su otvorili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban koji su se i obratili velikom broju ministara iz Vlade Srbije, Vlade Mađarske, čelnicima grada Novog Sada i brojnim drugim delegacijama.

Zapažen je veliki broj medija koji je došao da izveštava o otvaranju Sajma koji važi za najveću priredbu u agrobiznisu u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Vučić je dočekao svog prijatelja, Viktora Orbana rečima: Dobro došao, dragi prijatelju. Zahvalio se na iskrenom prijateljstvu između naše dve države i naglasio da je izgrađen odnos pun obostranog poverenja.

Iz Master hale Novosadskog sajma, predsednik Vučić je poručio:

–          Mnogo toga moramo i možemo da promenimo u našoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u preradi. I zato sam zahvalan Mađarima, koji ulažu u preradu voća u Srbiji. Još jedanput čestitam premijeru Orbanu na velikoj pobedi. Znam da ćemo od uspešnog partnerstva uspeti da napravimo još bolju saradnju naših zemalja  – istakao je predsednik.

Takođe, bilo je reči o aktuelnoj krizi prouzrokovanoj oružanim sukobima u Ukrajini i načinu da se ona prevaziđe. Predsednik Vučić je tim povodom izjavio:

–          Ja sam jednu stvar pitao premijera Orbana. Tiče se energetike i možemo li da čuvamo deo tih energenata, pošto nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta. On je za sekund odgovorio, Aleksandre, to je rešeno, daj da to zvanično potpišemo. Dogovorili smo se da ako Mađarskoj bude nešto nedostajalo, Srbija će biti tu. Ako se ne promeni nešto na istoku Evrope, značajan deo sveta će biti  u velikom problemu. Za nas je važno da uvežemo i energetiku i privredu, da radimo vredno i da se pripremamo za zimu – naglasio je predsednik Vučić.

–          Obraćane je završio rečima: Proglašavam sajam otvorenim, živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske.

Ove godine, po drugi put, Mađarska je ponela titulu Zemlja partner. Tim povodom premijer Viktor Orban je posetio Novi Sad i svojim prisustvom upriličio je ceremoniju otvaranja. Na samom početku obraćanja, Orban se zahvalio na srdačnom dočeku i rekao je da bi u normalnim okolnostima on i predsednik Vučić bili na „medom mesecu“, pošto su obojica  pobedili na izborima.

–          Trebali smo da se opustimo i da se bezbrižno odmaramo. Ali, vidite da imamo galupirajuću inflaciju, rast cena, na mnogim mesima u svetu izbija glad. Međutim, dobra je vest da na osnovu prethodnih razgovora sa predsednikom Vučićem, Mađarska može da računa na Srbiju. Naše dve zemlje su bezbedne, bilo da se radi o hrani ili gasu. Dragi naši domaćini, vidim da je Srbija spremna za zimu. Imaćemo tešku zimu, vidim da ste na dobrom putu, isto kao i Mađarska – istakao je Orban.

Uz to je dodao:

–          Naša ekonomska saradnja je jača nego što je ikada bila i mi dočekujemo srpske trgovce i investitore u Mađarskoj. Naši heroji 2021. godine su bili lekari, a ove i naredne godine, naši heroji će biti poljoprivrednici, koji treba da rade u veoma teškim okolnostima – istakao je Orban.

Po proglašenju otvaranja Poljoprivrednog sajma, najviše delegacije Srbije i Mađarske su krenule u obilazak štandova i izlagača.

Domaćin ispred grada Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević oglasio se na svom instagram profilu porukom:

„Ponosam sam što jednu od najznačajnijih privrednih sajamskih manifestacija u regionu  – 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, danas otvaraju dva velika državnika – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer nama prijateljske zemlje – Mađarske – Viktor Orban. Pored Srbije i Mađarske još 20 zemalja je poslalo svoje izlagače na ovaj važan događaj. Pozivam sve da budu naši gosti od danas do 27. maja, da zajedno uživamo u ovom važnom međunarodnom „okupljanju“.

Prvog dana Sajma na programu se odigralo: Uručenje priznanja učesnicima ocenjivanja kvaliteta proizvoda i usluga u tridesetak robnih grupa. Priznanja su uručena u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

Posetite Poljoprivredni sajam, cene pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 12 godina i penzionere koštaju 300 dinara.

U vreme održavanja Poljoprivrednog sajma radno vreme Novosadskog sajma je od 9 do 19 časova.

Pobeda – info