Početna Uncategorized Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji “Oluja”: POMIRENjE DA, PONIŽENjE NIKADA

PODELI

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji “Oluja”, na mostu u Sremskoj Rači kojim su prognani došli u Srbiju.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajišnicima, da od 2014. godine Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

“Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan srpski narod razumeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili bismo mnogo slabi kao te 1995. godine”.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

“Više agresije ne nazivamo intervencijama i kampanjama, a zločine protiv našeg naroda incidentima i lošim iskustvima već pravim imenima”.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žtvama.

“Srpski narode, na zaboravi da niko više ne govori o genocidu u NDH nad srpskim narodom”, poručio je Vučić.

Rekao je da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustašku tablu u prečniku od nekoliko kilometara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su orkestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve, ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Istakao je da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promeniti mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije je naglasio da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi iskusili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

“Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo ”ne” lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali”.

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

“Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema srpskim žtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime”.

Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne sakrivamo”.

Zato, rekao je, “nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorimo da su to “veliki koraci napred”, kako bismo bili dobri Evropi.

Ova izbegla kolona, rekao je, pokazuje kako je to bilo pre 25 godina i svedoči šta je prošao naš narod.

“Hoćete da slavimo da bi dobili aplauze u Evropi, da bi bili dobri njima. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda i ubijanje srpskih civila, srpske dece… Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje”, rekao je Vučić.

“Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i najtežem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata kakva je bila Oluja, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo i mir – uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada”, poručio je Vučić.

Krajišnici, izvinite, jer traktorima niste mogli u Beograd

Vučić je uputio posebno izvinjenje Krajišnicima, zbog te 1995. godine, ne samo zato što je Srbija podigla belu zastavu, već zato što je Srbija, kako je rekao, sramno ćutala, i jer im nije dala da traktorima uđu u centar Beograda.

“Svi prilazi gradu bili su zaposednuti da oni koji su živeli u Beogradu ne bi videli razmere tragedije i katastrofe našeg naroda, da neko ne bi video kako narod teško živi i od čega i od koga je pobegao. Izvinite Krajišnici, beskrajno vam hvala za ono što ste uradili za svoju Srbiju”, istakao je Vučić.

Vučić se pozvao na reči jednog nemačkog pisca – da se bez rodne grude može, ali bez dece i svog naroda ne.

“Krajiški narod pronašao je svoju Srbiju i svoj narod, i danas krajiški narod sa svima drugima doprinosi rastu i napretku Srbije. Vidite ogromnu snagu koju imaju da jačaju Srbiju”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je Srbija sada jača nego što je bila 2005. i 2015. i biće, rekao je, jača 2025. nego što je 2020. i zahvalio i Krajišnicima na tome.

Osvrnuo se i na Branka Ćopića i njegovu pesmu Petrovačka cesta, na, kako je rekao, progonjenog Ćopića, za koga nema mesta u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

“Ćopić je spevao pesmu Petrovačka cesta, a naš greh je što ništa nismo znali, što smo ćutali dok je on pevao o deci izbeglicama u Drugom svetskom ratu. Zato nam se to ponovo desilo na istoj, Petrovačkoj cesti” ukazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Oluja bila najveći zločin etničkog čišćenja u kome je proterano više od 250 000 ljudi, ubijeno na hiljadu dece, staraca…

“Naša obaveza je da više ne ćutimo da se Petrovačka cesta ne bi ponovila, odbijamo da to činimo”, poručio je Vučić.

“Da smo samo to ponavljali za Ćopićem, “O strašna ptico… šta sam ti kriva bila”, možda danas ne bismo bili ovde”, rekao je Vučić i postavio, kako je rekao, najprostije pitanje:

“Šta su vam ta deca bila kriva, zašto ste poslednjeg dana posle svega i tu decu morali da ubijete, šta su vam bili krivi ljudi u koloni da ih proterate i otmete imovinu”, upitao je Vučić.

“Da li je moguće da je država mogla samo bez njih da se stvori i zato što su bili drugi narod i druga vera”, primetio je Vučić u obraćanju.

Vučić je dodao da se i danas ponavljaju isti zahtevi, ali je to uzalud.

“Srbija ceni mir i nikoga ne ugrožava i ne traži ništa. Ne pristaje ni na poniženje, ni na ćutanje”, rekao je predsednik.

Vučić je Hrvatskoj poručio i da dok oni slave, mi ćemo da tugujemo.

“Ne možete to da nam zabranite, da tugujemo za našim Krajišnicima”, poručio je Vučić.

Tugujemo, rekao je, jer su ih sa takvom radošću proterali sa vekovnih ognjišta iz Knina, Slavonije, Srema, Baranje…

“Nećemo dozvoliti da neko bilo kada nekažnjeno ubija ni Srđana, ni Mrđana, ni Mlađana”, poručio je Vučić osvrćući se na, kako je rekao, najlepšu srpsku pesmu “Stojanka majka Knešpoljka”.

Srbija više nikada neće biti tako slaba kao pre 25 godina da bi mnogi u regionu i svetu mogli da budu srećni i zadovoljni.

Vučić je istakao da će Srbija poštujući susede i BiH biti uz Republiku Srpsku i pomoći, kao i za naše Krajišnike.

Srbija neće dozvoliti da se ćuti o srpskim žrtvama

Kada Srbija priča o Jadovnu, o Petrovačkoj cesti, koloni u “Oluji”, govori o muci i čemeru, o svojoj tuzi, stradanju i jadu, ali nikada nije i nikada se neće radovati tuđim žrtvama i muci, jer poštujemo sve žrtve i u tome se razlikujemo, poručio je Vučić.

“Ali, Srbija više nikada nikome neće dozvoliti da se ćuti o žrtvama srpskog naroda”, naglasio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, danas nam o politici i demokratiji pridike drže oni koji imaju ulice koje nose naziv Mile Budaka, tvorca pokliča “Srbe na vrbe” i ideologije po kojoj je trećinu Srba u NDH trebalo pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokrstiti.

Broj Srba sveden je na statističku grešku, ne samo u NDH, već i u progonima krajem prošlog veka, ukazao je Vučić.

“Pitanje je zašto i drugi ćute i traže od nas da ćutimo. Zašto se gura pod tepih sudbina jednog naroda? Zar ni bi trebalo da je pravda ista za sve? Zar se zločini i žrtve dele na male i velike, pa su srpski zločini veliki, ali žrtve male? Pogrešno je to”, rekao je predsednik Srbije.

Male su, rekao je, bile žrtve, jer je reč o deci, ali je takav zločin bio najveći i nikakva politika niti “igrarije” neće ga umanjiti.

“Jer je Srbija danas dovoljno jaka, ozbiljna i spremna da decu zaštiti, onemogući Oluje u budućnosti. Srbija koja će uvek govoriti, jer nije srpski ćutati”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da pravda mora biti ista za sve, ali da bi više od toga bio poziv na novi rat, što nikada nećemo uraditi, jer je ratova bilo dosta na ovim prostorima, gde je potreban mir, život, gde su potrebna deca.

“Pamćenje nam omogućava da cenimo život, da ga ne dajemo u bescenje i da ga ne trošimo olako. To pamćenje je zalog za budućnost”, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da ne želi da bude jedan od srpskih lidera koji hoće da se prave da ne vide koliko su nam nepravde naneli i koji bi se dodvoravali drugima, govoreći loše o svom narodu.

Dodao je i da dve krajiške kape na spomen ploči znače početak gradnje spomen parka, kada u blizini bude izgrađen autoput.

“Novi most koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku, Beograd, Banja Luku i Sarajevo, na najbolji način govori koliko smo se promenili, naučili kako da vodimo pametniju i mudriju politiku i kako moramo da budemo snažniji da štitimo istinu, čuvamo ponos i dostojanstvo, kao što smo i trobojku umeli da štitimo”, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da će pravda možda jednog dana i stići, ali da dotle neće izostati ljubav prema krajiškom narodu, jer je naša reč o subdini Krajišnika brana svakom novom zločinu.

“Dok žive Srbija i Republika Srpska zločin nad krajiškim narodom neće biti zaboravljen. Borićemo se za svoj narod, za snaženje i blagostanje, da budemo ujedinjeni, čuvamo šta imamo, da branimo zemlju i našu decu. Predstoje nam ne laka vremena, a samo ujedinjeni možemo da budemo snažniji i uspešniji”, rekao je Vučić.

 

 

 

Izvor: tanjug, pink

OSTAVITE ODGOVOR