Početna Aktuelno Rat u Ukrajini – 303. dan

Rat u Ukrajini – 303. dan

PODELI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se vraća u Ukrajinu “sa dobrim rezultatima” posle posete Vašingtonu. Bela kuća je najavila pomoć od dodatnih 1,85 milijardi dolara Ukrajini, uključujući rakete protivvazdušne odbrane “patriot”. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je “patriot” stari sistem naoružanja koji će Rusija moći da probije.
U svojoj prvoj video poruci nakon sastanka sa Džozefom Bajdenom i obraćanja Kongresu, Zelenski je zahvalio američkom predsedniku “na pomoći, njegovom međunarodnom vođstvu i rešenosti da pobedi”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se vratio u Kijev, nakon posete Vašingtonu ove nedelje.

“Ja sam u svojoj kancelariji. Radimo na pobedi,” rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu.

Bela kuća je najavila pomoć od dodatnih 1,85 milijardi dolara, uključujući, po prvi put, rakete “patriot” za zaštitu ukrajinske infrastrukture.

Predsednik Zelenski se u četvrtak sastao sa poljskim kolegom Andžejem Dudom dok se vraćao u Ukrajinu iz SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je “patriot” koju SAD isporučuju Ukrajini stari sistem naoružanja koji će Rusija moći da sruši. Govoreći o mogućnosti da se diplomatskim putem okonča rat sa Ukrajinom, Putin je rekao da se “svi oružani sukobi završavaju pregovorima”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da tokom posete Zelenskog nije bilo znakova spremnosti za mirovne pregovore i da je to dokaz da SAD vode posrednički rat sa Rusijom “do poslednjeg Ukrajinca”.

Šef nuklearnog nadzora UN-a Rafael Grosi sastao se u četvrtak sa zvaničnicima ruske vojne i državne kompanije za atomsku energiju “Rosatoma” kako bi razgovarali o postavljanju bezbedne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše ruska strana.

 

 

 

Izvor: rts