Početna Aktuelno Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NEĆU PRIZNATI KOSOVO I METOHIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NEĆU PRIZNATI KOSOVO I METOHIJU

PODELI

Srbi na severu Kosova i Metohije su reagovali na hapšenje Dejana Pantića jer su shvatili da mogu da čekaju samo dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki navodni svedok i da će završiti iza rešetaka, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

“Danas je na Kosovu i Metohiji uhapšen Dejan Pantić. Uhapsile su ga snage Kosovske policije (KPS). Otac je troje dece. On je do skora nosio uniformu KPS, a neki bi ljudi rekli “neverovatna aktivnost albanskih policajaca”. Optužili su ga takozvani ministar unutrašnjih poslova Svečija i neki drugi za terorizam”, objasnio je predsednik Vučić.

Uhapšen je, preneo je, zbog događaja koji se dogodio kada je bio Samit u Tirani, kada su pokušali da upadnu i Opštinsku izbornu komisiju (OIK).

“Zamislite počinio je krivično delo terorizma, zato što živi u toj zgradi “Tri solitera” u kojoj je OIK, a nosio je namirnice u svoj stan gde živi sa porodicom”, objasnio je predsednik Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa suprugom Dejana Pantića, Suzanom.

“Naše službe su veoma ozbiljno ispitale ceo slučaj. Razgovarao sam sa međunarodnim partnerima, ukazao na apsolutnu bezobzirnost onih koji su akciju sproveli, kojom su apsolutno ugrozili mir”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da se Pantić nalazi, u protivpravno, suprotno Briselskom sporazumu i normama međunarodnog javnog prava i njihovim zakonima, u bazi, koja je na otetoj teritoriji Srba u Leposaviću.

Na to su reagovali Srbi koji su shvatili da mogu samo čekaju dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki svedok i da će završiti iza rešetaka”, objasnio je predsednik Vučić.

Bićemo izloženi do sada najvećim pritiscima za Kosovo i Metohiju

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić istakao je da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albanci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

“Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN – nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to prihvatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu”, istakao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cela Srbija izloženi žestokim napadima i pritiscima spolja, ne samo hibridnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pritiscima.

“I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu “objasnili” kako moramo da se ponašamo i ako ne šta će da budu posledice”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je pokazao dokumenta koja potvrđuju da se prethodnih godina radilo na izradi statuta ZSO i da to nisu nikakve detinjaste stvari, kako ih naziva Kurti.

Predsednik Vučić je rekao da je pripremio za medije sve Kurtijeve izjave faktografski u kojima krši međunarodno pravo i Briselski sporazum, kako bi se videlo šta se sve dešavalo na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da je EU 2015. godine u svom zvaničnom izveštaju o napretku za ceo region, u posebnom izveštaju za Kosovo u tački 5. o normalizaciji navela da je napravljen progres sa zajednicom većinskih srpskih opština, a 4.aprila 2018. godine se kaže se da je Kosovo donelo mandat da Upravljački tim počne sa pisanjem statuta ZSO.

Zatim je pokazao pismo Upravljačkog tima koje je upućeno Miroslavu Lajčaku 18.aprila 2022. godine kojim ga obaveštava šta je napravljeno po tom pitanju.

“I sada ulazimo u 2023. godinu i oni kažu da su to naše detinjaste igrarije, ali svakog dana traže od Srba da se vrate u kosovske institucije, što je sve zasnovano na Briselskom sporazumu”, naveo je predsednik Vučić.

Mržnja prema Srbima bez granica, uzimaju vino sa prstom na obaraču

Predsednik Vučić istakao je da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa ogromnim pritiscima, i da mržnja prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ide do krajnjih granica.

Tako je podsetio da se u Velikoj Hoči dogodio napad na celu enklavu, a ne samo na kuću Srđana Petrovića, njegovih roditelja i dece, dodajući da “srpske sluge Aljbina Kurtija” treba da znaju, kada govore da mu oteto vino treba vratiti, da je to vino uništeno.

“Da ne pričaju gluposti i da ne obmanjuju svoj narod, ako ih već nije sramota to što služe one koji bi da okupiraju i proteraju Srbe sa Kosova i Metohije”, rekao je predsednik Vučić.

Najavio je da će sutra razgovarati sa Srđanom Petrovićem, te da će mu država pomoći koliko je moguće da njegova porodica opstane u Velikoj Hoči.

Kako bi ukazao kakva je zapravo atmosfera na Kosovu i Metohiji i sa čime se sve Srbi suočavaju, i pokazao dokle ide mržnja prema srpskom narodu, predsednik Vučić pokazao je nekoliko fotografija iz Velike Hoče, u vezi sa slučajem porodice Petrović.

Na slikama se, između ostalog, vidi i Srđanov otac, u invalidskim kolicima, a što nije smetalo da njegova porodica i kuća bude napadnuta.

“Oni su se zabrinuli što su na nekoliko flaša pronašli akciznu etiketu Republike Srbije, iako ga nisu zatekli da je prodavao. To je bio razlog da čoveku unište život i da ga maltretiraju”, naveo je predsednik Vučić.

Ukazao je da su na sve to, a kako bi Srbi bili dodatno poniženi, pripadnici albanskih jedinica KFOR-a, čuvali i kontrolisali da li je sa zaplenjenim vinom sve urađeno “kako treba”, podsetivši da je Albanija tek odnedavno članica NATO.

“Ti veliki junaci su, uz specijalne snage sa dugim cevima, poslali i albanske pripadnike KFOR-a. A, specijalne snage Prištine, došle su da istovaruju vino sa prstom na obaraču”, rekao je predsednik Vučić.

Ukazao je i da Priština obmanjuje sve da je to samo rutinska akcija policije.

Dodao je da je zatim “slučajno” KFOR upao u obdanište “Naša radost”.

“Specijalno vozilo ROSU je, kao slučajno upalo u obdanište u Leposaviću, a nemaju pravo da u bilo šta uđu na severu Kosova i Metohije bez odobrenja četiri gradonačelnika, makar i u tehničkoj službi, dok neko ne preuzme njihov posao. Toliko o pravu i pravdi i onima koji ih štite”, poručio je predsednik Vučić.

Takođe, tome je dodao i upad 300 specijalaca u severnu Kosovsku Mitrovicu, sa oružjem.

“I onda oni nekoga nazivaju teroristima i ponovo prst na obaraču, pod punom ratnom opremom”, konstatovao je predsednik Vučić i dodao da je obmana i da su došli da čuvaju nekoga u multietničkim sredinama, jer nikakvih incidenata nije bilo.

“Koga lažete?”, upitao je predsednik Vučić.

Ukazao je i na pisanje albanskog portala na Kosovu i Metohiji, Indeks onlajn, koji se, kako je rekao, sami hvale upadom specijalnim jedinicama i oklopnim vozilima, gde se pojavljuje čovek po imenu Neziri, a koji je, kako je rekao predsednik Vučić, danas heroj zato što ga je pogodilo staklo kada su razbijali prostorije opštinskih izbornim komisija.

“Veliki junak iz Uroševca. A, taj čovek je boravio i u Zvečanu. Kojim povodom? Ponovo kršenje Briselskog sporazuma. Ko ga je ovlastio da bude tamo, koga su pitali. Zbog čega? Što nas niste obavestili”, rekao je predsednik Vučić i pokazao još jednu fotografiju, iznad Brđana, na kojoj su dva vozila i specijalci sa dugim cevima.

“Ovo je sve samo mali deo iz arsenala obmana, pritisaka i napada na Srbe na Kosmetu”, rekao je predsednik Vučić.

Priština prekršila sve sporazume, 15. decembra podnosi zahtev za članstvo u Evropsku uniju

Predsednik Vučić rekao je da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će 15. decembra i zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u Evropsku uniju.

” To je za nas neprijatan događaj i predstavlja rušenje Vašingtonskog sporazuma. Posle zahteva za članstvo u Savetu Evrope sada će uz fanfare podneti i zahtev za članstvo u Evropsku uniju”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao i da je tim povodom danas uputio pisma predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer u skladu sa članom 49. ugovora o EU, kako je istakao, prijem u Evropsku uniju mogu da traže samo suverene i nezavisne države, a ne one koje to nisu i koje ne priznaje više od pola sveta.

Predsednik Vučić je precizirao da je lična pisma uputio sa različitim sadržajem uputio liderima Grčke, Rumunije, Kipra, Slovačke i Španije u kojima ima svega nekoliko istih rečenica.

“Svima se zahvaljujem što pružaju Srbiji podršku u teritorijalnom integritetu, što obezbeđuje mir i stabilnost u regionu i ukazao na činjenicu da je naša zajednička principijelna borba pokazala da poštovanje načela međunarodnog prava i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN su jedini mogući princip na kome svi zajedno možemo da istrajavamo”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da su Srbija i oni s pravom upozoravali na presedan i pogubnost kršenja međunarodnog prava i da im se zato obratio sa željom da će njegova pisma prijateljima nešto značiti, iako kako kaže, zna da će značiti manje od poruka iz Berlina ili Pariza i Vašingtona.

Ponovio je da po članu 49. samo suverene države mogu podneti zahtev za članstvo, a kako je istakao, Kosovo to nije.

“Verujem da će se na principijelan način izjasniti”, rekao je predsednik Vučić i dodao da im je ukazao na sve to šta Priština u poslednje vreme radi i da bi to trebalo da bude dodatni argument kako da se po tom pitanju postave.

Predsednik Vučić je istakao i da Priština nedvosmisleno više ne poštuje ni Vašingtonski ni Briselski sporazum.

“Dogovorili smo se i najkasnije sledećeg ponedeljka ili u nedelju naše Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije, Brnabić i Dačić, dokazaće i pokazati sve ono što smo radili u prethodnom periodu i pokazati note onih zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ukazao je da je Srbija hendikepirana i u teškoj poziciji.

“Zamislite kada nešto molimo mi, a kada nešto mole Nemačka, Velika Britanija ili SAD. U užasnoj smo situaciji, ali rezultate do kojih smo došli pokazaćemo javnosti i pokazati da postoji značajan deo slobodarski opredeljenih zemalja kojima je međunarodno javno pravo iznad svega i nastavićemo sa tim”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao i da je ova godina bila rekordna po incidentima koje je Aljbin Kurti izazvao i u kojima su hapšeni Srbi i njihova imovina uništena.

Uputićemo zahtev Kforu za raspoređivanje srpske vojske i policije na Kosovu i Metohiji

Predsednik Vučić izjavio je da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 12 44 Srbija uputiti zahtev Kforu da obezbedi raspoređivanje srpske vojske i policije na Kosovu i Metohiji dodajući da nema iluzija da će taj zahtev biti prihvaćen.

Predsednik Vučić rekao je da je danas usaglašen tekst kojim će, u skladu sa Rezolucijom 12 44, uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije dodajući da će odluka Vlade biti doneta u ponedeljak ili utorak.

“Rezolucijom SB UN 12 44 potvrđeno je da će dogovorenom broju policijskog i vojnog osoblja Srbije biti obezbeđeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni pregovori o povratku vojske i policije Srbije na Kosovo i Metohiju”, rekao je predsednik Vučić.

Rezolucija SB, kako je rekao, nedvosmisleno govori da ne može da bude drugačijeg tumačenja, već mora da bude prihvaćen taj zahtev.

Međutim, kako je rekao, nema nikakvih iluzija i zna da će taj zahtev da odbiju.

“A moraju da prihvate jer je pravnički jezik vrlo precizan, ali je dobro da pošaljemo da nam ne bi rekli da nikada nismo tražili i da nikada na vladi niko nije smeo ni da pita jer su nam držali sekire nad glavom jer ako pitate to znate da vam sledi najstrašniji hibridni rat protiv vas i vaše vlade”, dodao je predsednik Vučić.

Rezolucijom SB se potvrđuje da će Vojsci i policiji Republike Srbije biti dopušten povratak na Kosovo i Metohiju radi obavljanja određenih funkcija, rekao je predsednik Vučić i ističe da stoga to ne predstavlja mogućnost, već je to obaveza za Kfor.

“Mi nikakvih iluzija nemamo da će prihvatiti, oni će naći bezbroj razloga i saopštiti nam da Kfor to kontroliše iako na to nemaju pravo. Onda ćemo tražiti nove pravne poteze kojima će se Srbija rukovoditi u budućnosti”, navodi predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, formalno – pravna borba Beograda tek predstoji.

“Mi smo pokazali svaku želju za kompromisom, učinili bezbroj ustupaka, a oni su učinili sve da onemoguće život Srbima na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik Vučić.

Poruka svima – Nema i neće biti predaje

Predsednik Vučić izjavio je da je njegova poruka svima – i našem narodu na Kosovu i Metohiji koji se bori za svoje porodice i svoj opstanak, kao i onima koji dolaze kod njega narednih dana da predaje nema i neće je biti.

“Moja poruka je da nema i neće biti predaje. To je odluka države i to treba da znaju svi koji kod mene dolaze, Ne brinem za cenu koju ću lično platiti”, poručio je predsednik Vučić.

Dodao je i da je svestan da to znači i da će odjednom postati najveći kršitelj ljudskih prava, medijskih sloboda, i sve najgore.

“Moja poruka ostaje i našem narodu koji se bori junački za svoje porodice i opstanak da predaje nema, ta poruka je i Suzani Pantić (supruzi uhapšenog bivšeg kosovskog policajaca) i njenoj deci da ćemo se boriti za njenog supruga i oca i da treba da budu ponosni na njega”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da je možda naivan, ali da i dalje misli da Amerikancima ne odgovara to što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Ali mislim da drugima odgovara, ne mislim da Kurti sam sve to radi, rekao je predsednik Vučić i dodao da svi mogu da zamisle kako se oseća kada vidi poruku da se Euleks usaglasio sa reakcijom jer nema dugih cevi.

Koga obmanjuju, kada su svuda sa prstom na okidaču, kada za vino hapsite. Tada su vam potrebne duge cevi, ako vas čika Božidar u invalidskim kolicima napadne, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da bi sada rekao i nešto teže od onoga kada je izgovorio reč ološ kada je Kurti izabrao Nenada Rašića na mesto ministra za povratak i zajednice.

Sada bih teže nešto od onoga “ološ” izgovorio ali ćete mi reći da sam lud.

Srbi žele da sačuvaju svoje ognjište, ime, srpsku državu na Kosovo i Metohiju, Kurti njihov progon

Nisu Srbi na Kosovu i Metohiji ni do sada opstajali, a ni večeras se ne bore, zbog toga što su verovali pa su razočarani u Aljbina Kurtija, ili mislili da albanske vlasti i Kurti žele nešto drugo sem njihovog progona sa njihovih ognjišta, istakao je večeras predsednik Vučić.

“Oni žele da sačuvaju svoje ognjište, srpsko prezime i ime, srpsku državu na Kosovo i Metohiju. Zato ih tako besomučno hapse i progone”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je, na pitanje da li Zapad podržava poteze Kurtija iz osvete zbog Rusije ili žele da završe što su započeli bombama 1999. godine, i konstataciju da se ne samo u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici, već i u centru Prištine kupuje roba bez deklaracije i računa, i nije li poruka porodici Petrović i svim Srbima da treba da se sele, rekao da što se računa tiče svi počnu da se smeju i to grohotom kada slušaju o ljudskim pravima, i o tome da je to najbolja zemlja u svetu.

“A onda dođu smućkaju mu vino i kažu vratite mu to vino. To sluge njihove, srpski podrepaši kažu “vratite mu to vino”. Kako da mu vrate kada je uništeno. Naravno, da je to poruka “selite se odatle”. Smeta nam i kada vidimo da ima i jedno selo u kojem žive Srbi. To hoće sve vreme”, rekao je predsednik Vučić.

Zapitao je i da li neko stvarno misli da nemaju druga posla nego da maltretiraju Srbe protekla tri dana, a svu podršku zapadnog sveta imaju.

“Što se osveta tiče ne bavim se njihovim osvetama, i ne sekiram se zbog bilo čega. Kao što ne brinem zbog onog drugog dela srpske javnosti koji nekritički prihvata sve što dođe sa istoka, i ispadamo kao neko ko mora da se usaglasi u svemu što dolazi iz Rusije, kao i onih koji služe zapadnjacima i kažu to je naš put modernizacije. Između sluge nema razlike, za mene je važno da budemo svoj na svome, da vodimo nezavisnu politiku”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da gospodari mogu da se porede, ali sluga ostaje sluga.

“A ja neću da građani Srbije budu sluga bilo kome”, podvukao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na nedavnu izjavu bivšeg nemačke diplomate Volfganga Išinger koji je rekao da Srbi slučajno žive u zemlji koja se zove Kosovo.

“Ti Volfgang da naučiš da se ono što ti zoveš zemljom slučajno nalazi u Srbiji bar po međunarodnom pravu. Veliki si moćan, ja sam iz male zemlje, ti iz 12 puta već, pa ti se može”, rekao je predsednik Vučić.

Nastavljamo naš posao sa projektima na Kosovu i Metohiji

Predsednik Vučić preneo je koje sve projekte Srbija realizuje na Kosovu i Metohiji navodeći da nastavljaju svoj posao i to uz podsećanje da su svi koji su izašli iz kosovskih institucija finansijski prihvaćeni u institucijama Republike Srbije.

Od projekata, predsednik Vučić je pomenuo Duhovnu akademiju u Kosovskoj Mitrovici, osnovnu školu u Leposaviću koja se sanira, zatim novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici za koju je opredeljeno oko 800 miliona dinara, saniranje mosta u Leposaviću za koji je izdvojeno oko 600.000 evra.

Takođe, pomenuo je i novi vrtić kod Štrpca, kao i one koji se grade u Goraždevcu, Pasijanu i Gračanici, zatim novu stambenu zgradu u Zvečanu, Učenički dom u Leposaviću.

“Mi nastavljamo da radimo svoj posao, prihvatili smo finansijski sve ljude koji su radili u kosovskim institucijama, svi su dobili posao u institucijama Republike Srbije i ti ljudi imaju osigurana primanja i niko nema manja primanja nego što su imali nekada, naprotiv neki od tih ljudi će pratiti sva povećanja koja idu i sa povećanjima koja zahvataju javni sektor u Srbiji u celini”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić ukazuje i na to da za srpske učitelje, lekare, medicinsko osoblje i sve druge postoji i kosovski dodatak tako da učitelj u Lešku ima značajno veća primanja nego učitelj u Raški.

Nema pregovora o bilo čemu dok Priština ne formira ZSO

Predsednik Vučić je na pitanje novinara da li je za Srbiju prihvatljiv bilo kakav drugačiji model ZSO na Kosovu i Metohiji od onog koji je predviđen Briselskim sporazumom, da ne dolazi u obzir da se pregovara o bilo čemu drugom sve dok Priština ne ispuni ono što je pre dogovoreno, jer je to njihova obaveza.

Predsednik Vučić je tako odgovorio na konstataciju N1 da je nova korigovana verzija francusko-nemačkog predloga poslata i Beogradu i Prištini i pitanje da li je prihvatljiv bilo kakav drugačiji model ZSO od onoga što stoji u Briselskom sporazumu.

“Ne dolazi u obzir da pregovaramo o ne znam čemu sve dok se ne formira ZSO, ne može to da bude deo novog sporazuma kako to neko misli da je moguće, jer je to deo starog sporazuma, dok se to ne ispuni, ne može da bude razloga za davanje nečeg novog Prištini, jer je to obaveza za nešto što je Beograd već učinio”, istakao je predsednik Vučić.

Rekao je da Priština mora to da ispuni, ali i da ukoliko to ne želi, svakako neće biti izložena pritiscima, već mi i to ne pravnim i nepravedni pritiscima.

“Koga briga za to, od kada su pravo i pravda u svetu postojali. I dovoljno smo šokantnih tvrdnji mogli da čujemo zbog čega su vođeni pregovori i zastrašujuće je da se neki ljudi time hvale”, naveo je predsednik Vučić.

Na pitanje novinara kakva je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji i šta se dešava u Zubinom Potoku, pošto situacija tamo, prema nezvaničnim informacijama, nije dobra, predsednik Vučić je rekao da su uhapsili Dejana Pantića koji je radio pre u arhivarskom odeljenju kosovske policije i da je čist kao suza.

“Strane službe pokušale su da mu zalepe nešto, ali nisu uspele ništa. I sada ne znaju kako da izađu iz ovoga, jer moraju da nađu dvojicu lažova-svedoka, kao što su otimali Srbima stanove. Ne znaju kako da se izvuku iz ove priče”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da je kosovska policija prvo puštala izlazak sa Kosova i Metohije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, da je zatim zaustavila ulaz na Jarinju, a posle i na Brnjaku.

“Zaustavili su sve i više nema ulaska i izlaska na ova dva prelaza na Kosovu i Metohiji. Misle valjda da tu dolaze teroristi iz centralne Srbije, jer ne mogu da razumeju da neće Srbi više zulum da trpe. Nisam imao informaciju o velikim sukobima, znam na dva mesta da su u Zubinom Potoku postavljene barikade, što su ljudi samoinicijativno uradili, od sedam sati, od kada sam ovde, nemam nove informacije, imaćemo ih večeras”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da Srbima na severu Kosova i Metohije predstoji još jedna besana noć na hladnom.

Srbi su na barikadama jer ne mogu i neće više da trpe zulum

Predsednik Vučić izjavio je da je srpski narod sa Kosova i Metohije večeras na barikadama jer ne mogu i neće da više trpe zulum.

“Večeras je naš narod na barikadama, ljudi se smrzavaju jer nemaju drugu opciju i ni sa kim od njih se nisam čuo, zvaću ih posle konferencije da bih mogao prvo da kažem vama i strancima – to su ljudi sve uradili jer ne mogu više da trpe zulum, ne mogu i neće”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, svakog dana je slušao kako će Srbija nekoga da napadne, a u stvari su Albanci samo izmišljali razloge da proizvode krize, napadaju Srbe, da ih maltretiraju.

Oboren rekord u stranim investicijama, bolji uslovi za žene preduzetnice

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija ove godine oborila apsolutni rekord u prilivu stranih direktnih investicija, i to u godini najvećih sukoba.

Predsednik Vučić je naveo da je za prvih 11 meseci ove godine zabeležen priliv stranih direktnih investicija 3,9 milijardi evra, što je osam procenata više nego u prvih 11 meseci lane, ali svakako više nego u celoj prošloj godini, kada je ta cifra bila 3,8 milijardi evra.

“Bez 12 meseca već smo prešli prošlu, rekordnu godinu”, rekao je predsednik Vučić.

Takođe, izneo je podatak da imamo rekordne devizne rezerve, 17,2 milijardi evra, kao i rekordne zlatne rezerve.

Predsednik Vučić je naglasio i da u ovom trenutku imamo pregovore za 87 investicionih projekata, što je oko 8,8 milijardi evra potencijalnih ulaganja, uz ukupno otvaranje novih 36.000 radnih mesta.

Uz to, najavio je i otvaranje nekoliko novih fabrika stranih kompanija u Srbiji, do kraja ove ili u prvom kvartalu naredne godine, poput Kontinentala, Nideka, Bicerbe, Boša, Minta, Palfingera, Eliksira u Prahovu, od kojeg se, rekao je, mnogo očekuje.

Takođe, predsednik Vučić je istakao da je važno, uz sve što je učinjeno kada je reč o vantelesnoj oplodnji, da se poprave uslovi za žene preduzetnice, kojih je sve više, kako bi se izjednačila njihova prava u vezi sa trudničkim i porodiljskim bolovanjem.

“Njima smo do sada davali naknadu od 50, a ne 100 odsto, i gledaćemo to da promenimo, da li od 1. marta, ili već od 1.januara”, rekao je predsednik Vučić.

Takođe, žene preduzetnice nemaju pravo ni na garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca, niti pravo na plaćene doprinose, a njihovi partneri nemaju pravo da preuzmu period nege deteta na sebe, a ukoliko odluče da imaju više od dvoje dece, nemaju pravo na dve godine odsustva s posla.

“Moramo to da menjamo, da brinemo o našim ženama, majkama, deci, mora da nas bude više”, poručio je predsednik Vučić.

Dodao je da je prijatno iznenađen rezultatima popisa, odnosno da naravno da nije dobro kada se broj stanovnika smanjuje, ali da je to smanjenje manje od očekivanog pre popisa.

“Očekujemo konačan broj ljudi koji žive u Srbiji. Značajan broj ljudi se vratio, znam mnogo njih koji planiraju da se vrate. Ovde rastu plate, ima posla”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je i da će morati da se pojednostave procedure za dobijanje državljanstva Srbije, kao i za dobijanje radnih dozvola, zbog nedostatka radne snage, navodeći da jedna nemačka kompanija traži da uveze 1.000 stranaca, jer u gradu u kojem radi nema interesa kod naših ljudi da rade.

To znači da nije pitanje posla, već da sada ljudi biraju za koliko će da rade, što je velika i važna stvar, dodao je predsednik Vučić.

Podsetio je da su penzioneri ovog meseca dobili penzije sa prvim uvećanjem, a da ih od 1.januara očekuje i drugo od 12,1 odsto, čime im je, veruje, država ispravila svu nepravdu, pa će imati penziju najveću u istoriji Srbije.

“To su, ipak, neki rezultati, i verujem u dobre rezultate u infrastrukturu. Uveren sam da ćemo zajedno sačuvati mir i stabilnost i da naredne godine napredujemo možda i nešto brže nego ove”, rekao je predsednik Vučić.

Kreditni rejting BB pokazuje stabilnost naših javnih finansija

Kreditni rejting BB plus koji je Srbija dobila znači mnogo jer pokazuje stabilnost naših javnih finansija, rekao je predsednik Vučić i dodao da građani ne treba da brinu po pitanju snabdevanja gasom.

“Čak i svi nalazi fiskalnog saveta su dobri, uvek”, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše koliko za zemlju, za ekonomiju znači kreditni rejting BB plus koji smo dobili.

Znamo naše probleme u energetici, rekao je predsednik Vučić i dodao da želi građane da obavesti da smo iz rezervi u Mađarskoj potrošili 56 miliona kubnih metara gasa i da imamo na raspolaganju još 616 miliona kubnih metara.

Dobro stojimo, rekao je predsednik Vučić i dodao da bi ako ne bude velikih iskakanja trebalo da pređemo ovu zimu, i da nam nakon toga preostaje spremanje za narednu.

“Ljudi mogu da budu mirni”, poručio je predsednik Vučić.

Poruka Kurtiju: Briselski sporazum ćete morati da ispunite

Možda je zahtev Srbije za poštovanje Briselskog sporazuma detinjast, ali je sigurno da ste potpisali Briselski sporazum zajedno sa nama i EU i to ćete morati da ispunite, poručio je predsednik Vučić.

“To ćete jednostavno morati da ispunite”, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je zahtev Srbije da se sprovede Briselski sporazum detinjast.

Na pitanje kako vidi izjavu onih poput Rade Trajković koji kažu da vino treba da se vrati vlasniku i optužbi da su Srbi odgovorni za haos na severu Kosova, predsednik Vučić je rekao da onima koji bi da dobrovoljno služe i koji bi da Srbe proteruju to treba da služi na čast.

“Oni među Srbe ne idu i ne razgovaraju s narodom. Oni ne predstavljaju Srbe nego okupatorski režim Aljbina Kurtija koji šalje specijalce da ubijaju Srbe i da ih hapse. Kao da je važno šta su oni rekli”, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje da li je hibridni rat koji se proteklih dana vodi protiv Srbije ima nešto zajednički i sa onim što se videlo i sa N1 i Nove (prekid emitovanja programa na dan Samita u Tirani) predsednik Vučić je rekao da te medije ne bi stavljao u tu vrstu neprijateljske konotacije.

“Ima i onih koji u tome imaju svoj privatni interes, ali ne bih preterivao ubacujući ih u sve to, iako je svrha koja je poslužila onima koji su protiv Srbije ta budalaština koju su napravili i sami sebe isključili. To niko nije razumeo šta su radili, osim da su hteli nešto nažao da učine protiv Srbije, ali ne mislim da je to imalo bog zna kakav domet”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da su ljudi morali da poslušaju gazdu, jer je gazdi palo na pamet da dobije malo para, i da tome ne treba pridavati preveliki značaj.

Predsednik Vučić je dodao i da se hibridno ratovanje proučava u svetu i da se za njega koriste različite društvene grupe, nekada žene, nekada mediji, nekada manjine, kao i da se hibridni rat obično vodi iz više različitih, a ne jednog centra.

Neverovatna izjava Merkelove, baca novo svetlo na događaje

Predsednik Vučić istakao je da je za njega neverovatna izjava Angele Merkel uz ocenu da to potpuno baca novo svetlo na događanje u Ukrajini dodajući da ne menja činjenicu ko je koga napao, ali da umnogome menja stvari u okviru onoga što se dešavalo 2014. godine, pa na ovamo.

Predsednik Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, a komentarišući izjavu Merkelove da je Zapad insistirao na Minskom mirovnim sporazumima između Moskve i Kijeva kako bi kupio vreme da se Ukrajina što bolje spremi za rat sa Rusijom.

“Prisustvovali smo istorijski važnoj izjavi Angele Merkel. Ja sam iznenađen i dalje proveravam na sve načine da li je moguće da je to rekla. To je žena koju sam izuzetno cenio i koju cenim, za mene je ta izjava gotovo neverovatna uz ono što je rekao Petar Porošenko da oni nikada nisu imali nameru da ispune Minski sporazum”, rekao je predsednik Vučić.

Dodaje da to baca novo svetlo na događaje i navodeći da ne može da izmeni činjenicu ko je koga napao, kaže da u mnogome menja činjenicu i odnose u okviru onoga što se dešavalo 2014. godine pa na ovamo.

“Ali, to je već njihova stvar”, rekao je predsednik Vučić.

Ističe da je ta izjava Merkelove nešto što drastično menja stvari, u svakom smislu, pre svega političkom i da je njemu jasan signal kome se ne sme verovati.

“Sada se postavlja pitanje dokle mi tako mali možemo, ako su mogli da se igraju sa nekim ko je mnogo veći i moćniji od nas i da varaju i obmanjuju nekoga kao što je Ruska Federacija, da iskoriste vreme da se naoružaju kako bi spremili veliki vojnički poraz Rusiji. Čudno mi je da ruske službe to nisu znale, neverovatno je da su bili toliko neodgovorni i da onako nepripremljeno uđu u sve”, rekao je.

Dodaje da to u mnogome menja stvari i dodaje da se ta situacija ne može u potpunosti poredite sa našom kada je reč o Briselskom sporazumu.

“To je nama za nauk, ali to vreme ako me pitate 2012, 2013. godine, bolje smo ga mi iskoristili nego neko drugi”, rekao je predsednik Vučić.

Dodaje da se Briselski sporazum uvek mora posmatrati u vremenskim okvirima, datom trenutku i pozicijom koju je Srbija tada imala, kada joj je bila raspadnuta ekonomija, nezaposlenost 25 odsto, kod mladih 52 odsto i kada se morala stabilizovati zemlja

“Nemate iz čega da isplatite penzije, sa MMF-om smo imali trogodišnje sporazume od 2014. godine, u teške reforme morate da uđete da biste spasili zemlju, mislite da je spasavate ratom i sukobima, a da joj ne obezbedite mir i stabilizaciju, čak i neku vrstu pozicije u zapadnom svetu. Koliko je pogrešno da na taj način posmatrate stvari”, rekao je predsednik Vučić.

U tom smislu, osvrnuo se i na kritike na račun ugovora sa Fiatom.

“Bio sam neko ko je stotinu puta rekao sve najgore o tom sporazumu, kada sam bio u opoziciji govorio sam sve najgore, danas me pitajte, ne znam da li bih ga prihvatio ili ne, ali uz sve loše što bih mogao da kažem o tom ugovoru, nisam siguran da ga danas ne bih potpisao zato što je to značilo promenu pogleda na Srbiju”, rekao je.

Kako je rekao, to nije morao da govori, ali ipak priča jer čovek mora da uči i gleda i da prizna kada je u redu da svoj stav promeni, kao i kada kritikuje političke partije koje su potpisale nešto što su evropske partije dale.

“Mislite da neko pita Dragana Đilasa šta će da napiše u nekoj rezoluciji. To vam govori o poziciji Srbije, nije to njihova zla namera, bez želje da ih branim, ali sa tim se mi suočavamo svaki bogovetni dan i gledaj da im izbaciš sve laži i prevare, ali ne možete sve. Ako me pitate da li sam srećan sa svim što piše u Deklaracije iz Tirane, nisam, ali ne piše ništa baš tako strašno za nas”, rekao je predsednik Vučić.

Naše je da budemo na EU putu, nema gde drugde da ide na pregovore osim u Brisel

Predsednik Vučić izjavio je da je naše da budemo na evropskom putu, da Srbije nema gde drugde da ide na pregovore o Kosovu i Metohiji osim u Brisel i bez obzira na nepoštovanje dogovora i izostanka reakcije na stav Prištine da je zahtev Srbije da se ZSO formira detinjast.

“Brisel naravno nije reagovao, da su svaki put reagovali na takve izjave bilo bi jasno da drže do sebe, ne do nas, ali reagovaće, napisaće negde obe strane, mora da se poštuje to, a morate opet da razgovarate o ne znam čemu”, rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara kako voditi dijalog u Briselu i prihvatiti poziv Borelja kada kosovska strana ništa ne poštuje a zahtev za formiranje ZSO naziva detinjastim.

Predsednik Vučić je naglasio da ipak svi moraju da imaju u vidu da “mi nemamo gde druge da idemo”.

“Ma koliko ovo bilo nepopularno u Srbiji, naše je da budemo na evropskom putu, a sada da li sam srećan zbog njihovih izjava oko Kosova ili ne – nije niko”, rekao je predsednik Vučić na pitanje kako gleda na izostanak reakcije iz Brisela.

Predsednik Vučić je rekao da na kraju želi da poruči našem narodu još jednom da je uz njih, da nema predaje.

Na pitanje kako komentariše to što su veterani OVK zapretili ratom na nešto što je garantovano Rezolucijom SB UN12 44 (povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju), predsednik Vučić je naveo da su veterani mnogo jaki i veliki.

“Ne pretimo nikome ratom i sukobima, želimo mir, očuvanje stabilnosti. Prihvatam, mnogo smo uplašeni velikom silom varena tzv. OVK. Tako da to ostavite narednih noći da brinem”, rekao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/RTS 1