Početna Aktuelno Branislav Nedimović: SAUDIJSKA ARABIJA OTVARA TRŽIŠTE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVODE IZ SRBIJE

Branislav Nedimović: SAUDIJSKA ARABIJA OTVARA TRŽIŠTE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVODE IZ SRBIJE

PODELI

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva. Nedimović je dodao da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora koja se bave preradom kukuruza. Nedimović je najavio da će 7. februara biti otvoren novi poziv IPARD-a za kupovinu traktora.

Prvog meseca u godini ratari, povrtari i vinogradari planiraju šta će raditi tokom godine, dok za stočare nema odmora. Ipak, za biljne proizvođače ovih dana kreće ozbiljan posao – đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva.

Nedimović je rekao da su 400.000 tona potrebe veštačkog đubriva Srbije i da su kompletno obezbeđene preko uvoznika.

“Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture”, istakao je Nedimović.

Nedimović je rekao da je činjenica da u svetu postoji ozbiljna kriza sa gasom i da Srbija ne može da se ponaša kao da je sama na planeti.

“Srbija i Jugoslavija su uvek bile zavisne od uvoza uree jer nismo imali dovoljno gasa. Kao što nemamo more, tako nemamo ni gas. Moramo uvek da budemo svesni trenutka u kojem živimo. Cena uree je krenula da pada, već sada je za skoro 200 evra niža nego što je bila pre mesec dana i to je trend”, rekao je Nedimović.

Nedimović je naglasio da đubriva ima dovoljno na tržištu, da stižu novi kontigenti i da će biti sasvim dovoljno za sve radove u sektoru ratarstva.

Obezbeđeno seme za setvu

Nedimović je podsetio i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

“Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posebna sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo”, rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu.

“Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte da imate nikakvu brigu. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema”, naglasio je Nedimović.

U toku pregovori sa dva velika investitora

Ovih dana pominjalo se da će kineska kompanija da ulaže u preradu kukuruza, a Nedimović je rekao da su u toku pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

“I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju . To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari”, istakao je Nedimović.

Nedimović je rekao da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

“To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede”, istakao je Nedimović.

Organska poljoprivreda sektor sa najvećim rastom

Što se tiče organske poljoprivrede, Nedimović je rekao da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini – 94 odsto.

“Pre osam godina izvoz nam je u tom sektoru bio četiri miliona dolara, a sada je 65 miliona dolara. U Nemačku ide 31 odsto našeg izvoza, a 13 odsto u Sjedinjene Američke Države. To su platežno sposobna tržišta”, napomenuo je Nedimović.

Nedimović je istakao da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

“Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. februara kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće”, rekao je Nedimović.

Saudijska Arabija otvara tržište za proizvode iz Srbije

Nedimović je rekao da ima i konkursa koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage. Ističe da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi.

Najavljuje da od marta kreće i isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović tvrdi da će i ove godine hrane u Srbiji biti i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

“Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije – goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta”, rekao je Nedimović.

Izvor: RTS 1

OSTAVITE ODGOVOR