Početna Aktuelno Nova kolumna Tome Lovrekovića: ZBOG KOGA BI CAR LAZAR DANAS ODUSTAO?

Nova kolumna Tome Lovrekovića: ZBOG KOGA BI CAR LAZAR DANAS ODUSTAO?

PODELI

Da je kojim slučajem akter današnje situacije, knez Lazar bi gotovo sigurno odustao. Ne bi gromadu nacionalne nam istorije sigurno uplašila ni sila koja ga napada, niti bi zaboravio koju i koliku svetinju brani; Ne bi čeličnu volju poljuljale ni silne peripetije, zakulisane igre, pritisci velikih sila. Ali, gotovo je izvesno da bi samo odmahnuo rukom i okrenuo se kada bi video neke od uslovno “svojih” i “naših” kad bi video šta i kako rade, kako postupaju i kako se ponašaju iza leđa.

 

O čemu to pišem? Nikada nisam bio ljut na, recimo, Džoa Šimunića, iz svežije istorije: čovek je odrastao u proustaškoj emigraciji i ceo život maštao o tome da to “Za dom spremni” usklikne pred punim Maksimirom; ili na nekog Bakira, pa njegov je otac džamahiriju prizivao pre gotovo pola veka i tim je mlekom zadojen; ili na Aljbina Kurtija, pa njemu je ispod časti bilo da izađe iz zatvora kada ga je zajedno sa krvnicima oslobodio i pokazao mu put ka etničkom čišćenju veliki “patriota” Vojislav Koštunica.

 

Njih razumem – ali, ne razumem neke Danase koji u učiteljicima i lekarima koji se za goli opstanak vide kriminalce i teroriste; neke N1 i Šolak-Đilas jurišnike koji umišljaju kako prkosne Srbe na njima mrskom KiM puškom valjda pod fantomkama teraju da se bore za svoja prava, a oni bi inače valjda klicali Kurtiju; neke Rade Trajković, jedine osobe kojoj je Žuta kuća smešna, kojima je svaki UČK zlikovac draži i bliži od bilo kog Srbina.

 

Ne razumem duboku ANTIdržavu – one koji decenijama mešetare i rade sve protiv interesa Srbije, mrzeći je, a državljanstvom i krštenicom jesu Srbi. Kvazi intelektualce, kvazi glumce, kvazi političare, pisce, novinare, tajkune…. Sve one kojima nije zlikovačka agresija, nego humanitarna intervenija za koju smo sami krivi; za koje je Oluja legitimna akcija, Dobrovoljačka slučajan incident, ubistva srpske dece na Kosovu izolovan slučaj, svat u Sarajevu neko ko je izazivao i zaslužio, Naser junak i oslobodilac… Sve one kojima je Vučić lud, ali je Kurti dok planira nezapamćen progon – demokrata i čovek koji je u pravu.

 

Vojska, koja je u vreme dok je duboka antidržava bila na čelu same države, bila svedena na nivo vašarskog naoružanja i ispodvašarske obuke i orpremljenosti, opet je moćna – na čelu nje je odgovoran, stabilan, mudar ministar Miloš Vučević koji zna šta radi i kako radi i nije sklon ni kolebanju ni defetizmu. Ekonomija, koja u vreme dok je duboka antidržava bila na čelu same države, ličila  po transakcijama, transparentnosti i stabilnosti na obode Najlon policije, u silovitom je usponu i donosi nam epitet regionalnog lidera . Diplomatija, koja je u to doba bila svedena na to da imamo ulogu klovna ili eventualno hostese u predvorju velikih događaja, zahvaljujući aktivnostima predsednika Vučića stigla je dotle da imamo počasno mesto na glavnim skupovima.

 

U takvim okolnostima,do kojih uz sva saplitanja i nasleđeni teret nije bilo lako stići, Srbija će imati i snage i volje i mudrosti da zaštiti Srbe na Kosovu i samu južnu pokrajinu – na nadmudri, nadjača, a ako treba i savlada pomahnitalog ekstremistu Kurtija.

 

To je posao Vučića, Vučevića, Malog, Gašića, Vulina – koji će obaviti najbolje u interesu Srbije, baš kako su i do sada uspešno obavili i savladali svaki zadatak koji se pred njima našao na putu nacionalnog oporavka i uspona. A, šta je naš posao?

 

Baš kao što se KiM danas brani i na barikadama i u ministarstvu odbrane i u diplomatskim razgovorima i kao što će se uspešno odbraniti, tako se Srbija od duboke antidržave brani prezirom, ignorisanjem i argumentovanim ućutkavanjem svih predstavnika duboke antidržave. Sve, dok ne završe gde im je i kako im je i mesto: odbačeni, utišani, istinom savladani, u mišijim rupama.

 

Da se Knez Lazar ponosi, a ne da odmahuje rukom i okreće glavu od potomstva. Možemo to!

 

 

 

 

T. Lovreković