Početna Aktuelno Srbi na barikadama 13. dan: Počeo veliki protest u Rudaru pod sloganom...

Srbi na barikadama 13. dan: Počeo veliki protest u Rudaru pod sloganom “Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina”

PODELI

Srbi su na barikadama na severu Kosova i Metohije 13. dan i ne odustaju od zahteva za oslobađanje Dejana Pantića i ostalih srpskih građana koje je kosovska policija prethodnih dana uhapsila bez osnova. Počeo skup u Rudaru, Pantićev sin traži prava i pravdu za oca.
U Rudaru kod Krsta danas u podne počeo je veliki protest Srba sa Kosova i Metohije, koji su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Okupljenima se najpre obratio sin nedavno uhapšenog Dejana Pantića, Predrag koji je istakao da već 13 dana nisu videli niti čuli Dejana i da se u 21. veku u sred Evrope krše osnovna ljudska prava.

On je kazao da su on i majka pokušali da ga vide na Jarinju, ali da su vraćeni sa obrazloženjem da to može da odobri samo nadležni sudija.

Predrag Pantić je kazao da taj sudija već 10 dana ne odgovara na njihove žalbe i to im onemogućava.

On je pozvao, kako je rekao, sve koji imaju uticaj u međunarodnoj zajednici da podignu svoj glas protiv kršenja osnovnih ljudskih prava i da utiču da Dejan bude pušten na slobodu.

Kako je rekao, Srbi su izašli na barikade jer su sebe prepoznali u Dejanu Pantiću, to jeste da bi oni, kao i njihova deca, mogli da se nađu na istom mestu.

Okupljeni građani nose brojne transparente među kojima piše: “Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci”, “Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!”, “Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?”, Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti”.

Pored toga, nose poruke “Pravda za Dejana, Miljana i Slađana”,

“S verom u Boga i za Božić na barikadama”, “Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo”, “Kurtiti, narod ne možeš da zaustaviš”.

Srbi su u Rudaru razvili transparent “Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina”. Srbi su rešili da istraju, rekla je za Tanjug novinarka TV Most sa lica mesta Sonja Milojević.

“Ono što u ovom momentu mogu da kažem je da se okuplja veliki broj građana, polako pristižu sa svih strana, kod Krsta u Rudaru, gde se u 12 sati očekuje početak protesta”, prenela je ona.

Navela je da prema informacijama Kriznog štaba na protest dolaze lekari, nastavnici, profesori, rudari, komšije, prijatelji.

“Oni će da se okupe i da pošalju jasnu zajedničku poruku da se ne slažu s progonom i ubistvima, da sever Kosova nije ni nemački, kako kažu, ni Kurtijev, već mesto gde oni žive mirno i gde žele da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima”, prenela je Milojević na osnovu onoga što je najvljeno iz Kriznog štaba.

Ona je rekla i da je situacija mirna, da je hladno, ali da uprkos tome pristiže veliki broj ljudi.

Na pitanje da li je primetno pojačano prisustvo policije, Milojević je navela da za sada na ovom potezu gde se ona nalazi nije.

“Pojačano prisustvo policije primetno je jedino na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, u mestu Banjska gde su pripadnici kosovske policije i specijalne policije Rosu postavili punktove i kontrolišu saobraćaj”, navela je novinarka.

Srbi pred protest u Rudaru razvukli veliku srpsku zastavu

Veliki broj Srba sa KiM razvukao je i veliku srpsku zastavu koju drže učesnici skupa.

Krizni štab srpskog naroda sa severa KiM pozvao je ranije na današnji protest zbog najnovijih pretnji Aljbina Kurtija koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama.

Poziv je, kako je saopšteno, upućen i zbog direktne podrške Kurtiju nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea “koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja”.

“Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra u 12 časova u Rudaru kod Krsta, na kome će naš narod koga čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komšije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da sever Kosova i Metohije niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo”, navedeno je u saopštenju Kriznog štaba.

Misija Euleks objavila je na Fejsbuku da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu.

“Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše formirane policijske jedinice i pripadnici naše rezervne jedinice policije iz Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u Severnoj Mitrovici i Zvečanu”, naveo je Euleks.

Takođe, navodi se da Euleks, imajući u vidu nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i postavljanje dodatnih barikada, redovno prilagođava svoj položaj tako da odražava situaciju na terenu, u saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije uspostavili su stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica – Leposavić u blizini bistričkog mosta, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak “police”.

Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo.

U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli “da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte”.

 

 

 

Izvor: tanjug, rtv