Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: OTVORILI SMO NOVA POLJA SARADNJE SA AZERBEJDŽANOM

Aleksandar Vučić: OTVORILI SMO NOVA POLJA SARADNJE SA AZERBEJDŽANOM

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju.

Predsednik Vučić je u Bakuu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim, rekao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struja koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

“Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije”, dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

“Sve je to važno za nas”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je posle sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Bakuu, da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da će međusobno nastaviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje.

“Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavamo međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava”, istakao je Alijev na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem.

Alijev je ukazao da se širom sveta danas mogu videti dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće.

Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

Alijev je dodao da se zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića Srbija razvija, kako na urbanom planu, tako i na ekonomskom, kao i u oblasti poljoprivrede.

“Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju”, istakao je Alijev i dodao da iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezane i koordiniraju.

“Stoga je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da za nešto manje od mesec dana dođe u Baku”, napomenuo je Alijev.

Alijev je podsetio da su prošlog meseca, kada je boravio u Beogradu, donete neke zajedničke odluke, a sada se vidi kako se one odvijaju.

“Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri, nekoliko dokumenata je usvojeno i u tom pravcu smo uvek podržavali suverenitet i teritorijalni integritet jedni drugih. To će ostati nepromenjeno, mi podržavamo međunarodno pravo”, naglasio je Alijev.

Alijev je rekao da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine, i da još treba razvijati saradnju u oblasti transporta.

“Moramo da podstaknemo naše timove da porade na tome. Što se tiče oblasti energetike, ona jeste deo naše agende. U poslednje vreme dodat je izuzetan značaj u tom kontekstu. Izvozimo energetske proizvode u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije. To su prirodni gas, električna energija, tu imamo dobar prostor za saradnju. Preduzeće se koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju”, najavio je Alijev.

Alijev ocenjuje da odnosi Bakua i Beograda daju razlog za veliki optimizam.

“Sve ukupno, kad prođemo kroz bilateralne odnose, siguran sam da će predstojeća godina odisati dobrom atmosferom. Ova godina je bila jako uspešna za naše bilateralne odnose”, rekao je Alijev i dodao da ima i lično prijateljstvo sa predsednikom Srbije.

“Naše odnose možemo samo dalje da širimo. Zahvaljujem dragom prijatelju što je ovde. Još jednom, dobro nam došli”, poručio je Alijev.

Alijev razume teškoće Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i Rezolucije UN

Predsednik Vučić je izjavio u Bakuu, posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, da mu je zahvalan na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i što razume teškoće sa kojima se Srbija suočava po tom pitanju, kao i kada je reč o očuvanju poretka UN i Rezolucije UN na teritoriji naše zemlje.

“Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Naše prijateljstvo je čvrsto i iskreno i ne postoji način da neko okrene Azerbejdžan protiv Srbije i obrnuto. Nema tog pritiska i mogućnosti da neko to uradi”, istakao je predsednik Vučić.

Naglasio je da se dve zemlje međusobno podržavaju kada je u pitanju teritorijalni integritet, da je to danas još čvršće nego pre i da će tako i ostati u budućnosti.

“Zahvalan sam mu na tome i što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo”, poručio je predsednik Vučić.

Rekao je da od predsednika Azerbejdžana može dosta da nauči kako bi bolje sagledao ono što Srbiju čeka u budućnosti.

Predsednik Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao Alijevu na tome i građanima Azerbejdžana.

“I mi se tome radujemo kao iskreni prijatelji”, dodao je predsednik Vučić i naglasio da je malo mesta u svetu gde može da se vidi takav ubrzani progres.

Predsednik Vučić je rekao da neko može da kaže da je to zato što Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju i veće količine nafte i gasa od Azerbejdžana, ali da imaju 10 puta lošiju poziciju.

“To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva, i da odlično prepoznaje izazove sa kojima se suočava savremeni svet i kakvu razliku možete da napravite ako imate dobro i vizionarsko rukovodstvo”, naveo je predsednik Vučić.

Rekao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati početkom sedamdesetih godina prošlog veka sanjali da budu poput Libije, koja ima pet puta više nafte, ali da je sada, ipak, velika razlika u razvoju između UAE i Libije na strani Emirata.

“Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinski vodi zemlju vide se rezultati.

Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evropi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao”, rekao je predsednik Vučić.

Otvorena nova polja saradnje u vojnoj industriji

Predsednik Vučić je izjavio da su sa Azerbejdžanom otvorena nova polja saradnje, a reč je, kako je rekao, o zajedničkom delovanju, zajedničkom radu, međusobnom transferu tehnologije u vojnoj industriji.

Predsednik Vučić je rekao da je novo polje saradnje i to da sa nekim proizvodima koje bi dve zemlje u budućnosti zajednički radile mogu da izlaze i na treća tržišta.

“Mislimo da imamo veliki potencijal ukoliko zajedno tome pristupimo kao Srbija i Azerbejdžan i upravo smo se zbog toga u poslednjih mesec dana već dva puta sastali. Delegacija Srbije će često boraviti u Azerbejdžanu i delegacija Azerbejdžana već će u narednih nekoliko dana doći u Beograd”, najavio je predsednik Vučić.

Dodao je da je imao i veoma plodnu diskusiju sa azerbejdžanskim ministrom vojne industrije i sa ljudima iz odbrambenog sektora.

“Mnogo smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana i kako i na koji način treba da se strukturiše i mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. I mi proizvodimo neka dobra oruđa i neka oružja, spremni smo da zajednički gledamo kako da sve to zajedno modernizujemo i unapredimo i kako možemo da idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da se u ovo teško vreme, može videti kako i velike zemlje mogu da gube ogromnu snagu za veoma kratko vreme, kao i da se može videti da je uticaj sankcija razoran.

“Mi moramo da budemo spremni na to da naše zemlje možemo da sačuvamo u ova nemirna vremena, a u budućnosti u svakom slučaju neće biti mnogo bolje i mirnije”, zaključio je predsednik Vučić.

Gradićemo veze i snažno prijateljstvo u interesu naša dva naroda

Predsednik Vučić se zahvalio azerbejdžanskom predsedniku Ilhanu Alijevu na divnom gostoprimstvu, narodu Azerbejdžana na prijateljstvu prema Srbiji i naveo da će dve zemlje graditi veze i snažno prijateljstvo u budućnosti na najbolji mogući način, u interesu dva naroda.

“Beskrajno sam zahvalan predsedniče Alijev na Vašem prijateljstvu, na Vašem iskrenom odnosu prema Srbiji, želim i nadam se da ćete uskoro posetite ponovo Srbiju i da vam to bude stalna stanica na putu za bilo koju evropsku zemlju, da vam to bude i kao neka vrsta druge otadžbine u koju uvek dolazite”, rekao je predsednik Vučić u Bakuu na zajedničkoj konferenciji za medije sa Alijevim.

Naveo je da on uvek vrlo rado odlazi u Bakuu i da veruje da će zajedničkim snagama, uz Alijevu viziju, marljivost, ozbiljnost i odgovornost ljudi iz dve države uspeti da otvore nove vidike saradnje.

“Veoma sam zadovoljan ovom posetom i mnogo od nje očekujem i srećan sam što sam mnogo toga mogao da naučim od predsednika Alijeva, ne stidim se da tako nešto kažem ni pred domaćom, ni pred svetskom javnošću, a istovremeno u svetu znaju da nisam neko ko voli da laska ni onima koji misle da su mnogo veći, jači, nego što smo nas dvojica zajedno”, rekao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink