Početna Aktuelno Predsednik Aleksandar Vučić: OJAČAVAMO NAŠE GRANICE KA SEVERNOJ MAKEDONIJI I BUGARSKOJ

Predsednik Aleksandar Vučić: OJAČAVAMO NAŠE GRANICE KA SEVERNOJ MAKEDONIJI I BUGARSKOJ

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je zajedno sa predsednicom Mađarske Katalin Novak obišao privremene granične barijere na graničnom prelazu Kelebija – Tompa, da je Srbija ukinula slobodne vize zbog ilegalnih migracija do sada za četiri zemlje, Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.

Predsednik Vučić se zahvalio Novak što će, kako je rekao, u Segedinu i danas razgovarati i rešavati probleme zajedno i dodao da ga je ona pozvala da poseti i njen roditeljski dom, što govori o prijateljstvu dva naroda i ličnom prijateljstvu.

“Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da razgovaramo i rešavamo probleme zajedno. Dve vrste mera u Srbiji smo preduzeli. Krenuli smo u prihvatanje i ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata. Završili smo sa četiri zemelje do sada za Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indiju i usklađivanje sa onim što zahteva od nas Evropska unija. Tek ćemo da preuzimamo mere zajedno sa kolegama iz Austrije i Mađarske”, rekao je predsednik Vučić.

Najavio je da ćemo ojačati naše granice prema Severnoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj, jer imamo ove godine četiri puta uvećan priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.

“Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Vidim da je ta brojka u Mađarskoj 261.001 i preduzeli smo još jednu meru, to je oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde, prema Subotici, Paliću i Horgošu imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preduzimaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti”, istakao je predsednik Vučić.

Zahvalio je prijateljima iz Mađarske na saradnji i dodao da i sa Češkom imamo najbliže odnose, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Novak: Na našoj granici branimo Evropsku uniju

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da se na toj granici brani Evropska unija.

“Došli smo da vidimo ovaj deo granice. Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica Evropske unije. Ako zajedno ovde branimo granicu onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana Evropske unije”, poručila je Novak.

Rekla je da se granica čuva da bi se sačuvao mir, odnosno kako bi konflikti ostali van granica.

Istakla je da se zbog toga pravi jasna razlika između migranata, onih koji imaju pravo da se obrate za azil i ilegalnih migranata.

“Velika je razlika ako neko dolazi kao azilant ili neko ko gazi zakonske propise prelazeći ilegalno granicu. Otvoreni smo za izbeglice iz Ukrajine. Više od milion je stiglo u Mađarsku ili prošlo preko naše zelje. Njima pružamo svu moguću pomoć da prebrode teškoće sa kojima su se suočili”, objasnila je Novak.

Rekla je i da ima onih koji žele ilegalno da pređu granicu Evrope i da Mađarska odlučno postupa prema njima.

Sa Babišom i Novak sam prijatelj – razgovarali smo o zajedničkom problemu

Predsednik Vučić rekao je da se u Mađarskoj sa Novak i bivšim predsednikom Vlade Češke Republike Andrejom Babišom sastao kako bi se zajedno “uhvatili u koštac” i razgovarali o problemu sa migrantima.

Predsednik Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je predstavnik treće strane, Babiš, pozvan na sastanak, jer neće moći u svojoj zemlji da nastupi po pitanju migranata.

“Pozvan sam od strane predsednice Katalin, ali, znate već, znam Andreja već mnogo godina i iskreni smo prijatelji. Ne zanima je da li je neko na vlasti, mene uglavnom zanimaju ljudi”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da će se sa Novak sresti i kada ne bude na funkciji predsednika Republike Srbije i kada ona ne bude bila na čelu Mađarske.

Predsednik Vučić je rekao da mnogi ljudi dolaze u Srbiju i sreću se sa opozicijom, ali da je uvek veliko pitanje kada se on negde susretne sa nekom opozicijom.

“Mi smo dobri prijatelji i nastavićemo da to i dalje budemo”, rekao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink