Početna Aktuelno Predsednik Aleksandar Vučić: OVO JE DOBRA PRILIKA DA ČUVAMO INTERESE SRBIJE

Predsednik Aleksandar Vučić: OVO JE DOBRA PRILIKA DA ČUVAMO INTERESE SRBIJE

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku na Samit lidera EU Zapadni Balkan u Tirani, da prisustvuje ovom skupu ne samo zbog prijateljstva sa Albanijom već i zbog toga što, kako je rekao, uvek je bolje biti za stolom, kada se vode razgovori jer kada niste za stolom onda ste obično na meniju, a onda to svi jedva dočekaju.

“Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije”, poručio je predsednik Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja sa kim će se sve susreti tokom Samita istakao je susret sa holandskim i belgijanskim premijerima.

“Od posebnih bilaterala sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni. To će biti odvojene bilaterale. Razgovaraću gotovo sa svima iz regiona i iz EU”, rekao je predsednik Vučić.

Dodaje da na samitu u Tirani ne učestvuje samo zbog prijateljstva sa Albanijom.

“Uvek je bolje biti da ste za stolom, jer ako niste onda ste obično na meniju i onda vas svi jedva dočekaju. Ovako je dobra prilika da čuvamo interese Srbije”, naveo je predsednik Vučić.

U Tiranu sam došao kako bi imali šansu da kažemo šta mislimo

Predsednik Vučić je rekao da je nakon konsultacija na državnom nivou odlučio da ipak doće na Samit u Tirani jer će na taj način Srbija imati šanse da kaže šta misli o pregovorima sa Prištinom i o pregovorima o pristupu EU.

Predsednik Vučić je to izjavio uoči Samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana odgovarajući na pitanje novinara “zašto je na kraju ipak došao, iako je prvo najavljivao da neće doći”.

“Bilo je više razloga zbog kojih smo se dvoumili da dođemo. Neka su se ticala Kosova i Metohije, a neka su vezana za dijalog sa EU. Nakon konsultacija sa državnim organima je odlučeno da ipak dođemo jer smatramo da ćemo tako imati šanse da nešto kažemo o tome šta mislimo o dijalogu i pregovorima sa EU”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić, je dodao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i pregovorima sa EU, ali da u isto vreme mora da zaštiti i sopstvene interese.

Kako je naveo u Tiranu je došao da sasluša političare iz EU i regiona, ali i da im kaže šta misli, jer je važno da Srbija dobije podršku za rešavanje energetskih pitanja.

Ističe i da je rešavanje telekomunikacijskih pitanja i rominga važno za Srbiju.

Na pitanje novinara austrijske televizije da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, predsednik Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja i da zna koje su naše obaveze prema EU i šta EU očekuje kad su sankcije u pitanju, ali i da Srbija svoj primer sa pitanjem teritorijalnog integriteta i da je bila napadnuta 1999. godine.

Na konstataciju novinara da je Srbija previše bliska Rusiji predsednik Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja.

“Lako je izneti lažne i fabrikovane optužbe protiv Srbije. Samo da vam kažem, ja verujem da ste svi pročitali, pre 9-10 meseci da će Srbija po nalogu Rusije napasti zemlje u region kako bi izazvala dodatne nesigurnosti i nestabilnost u regionu.

A mi smo sve to osporili, ne samo rečima već i našim postupcima. Ali na kraju istina izađe na videlo, a to je da je Srbija nezavisna zemlja, na evropskom putu i tamo će i ostati,” zaključio je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink