Početna Aktuelno DANAS SE SLAVI ARANĐELOVDAN

DANAS SE SLAVI ARANĐELOVDAN

PODELI

 

Srpska pravoslavna crkva, 21. novembra po novom kalendaru, a 8. novembra po starom, praznuje Svete bestelesne sile nebeske. Na ovaj dan crkva i vernici slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen u 4 veku nove ere i među Srbima se danas pali sveća, čita molitva i obavlja sečenje slavskog kolača.

Aranđelovdan se ubraja u čestu slavu kod našeg naroda i veoma je poštovana među pravoslavcima. U crkvenom kalendaru datum 21. novembar, upisan je crvenim slovima.

Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo je prvi među anđelima koji je stupio u borbu sa zlim duhom. Po crkvenom predanju, ime Arhangel Mihailo označava „onog koji je kao Bog“ . Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Sveti Arhangel Mihailo na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Kao krsnu slavu, Aranđelovdan su slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi. Takođe, slava je Saborne crkve u Beogradu.

Današnji dan posvećen je svim anđelima i prvom među njima, svetom Arhangelu Mihailu. Anđeli su stvorena bića, oni su obožavatelji Božiji i oni su vesnici Božije reči ljudima. Sama reč anđeo pokazuje službu koju anđeli vrše na zemlji, a to je da oni obljavljuju ljudima reč Božiju. Od davnina ljudi su praznovali anđele Božije. Svaki narod ima svog anđela hranitelja i treba uvek imati na umu da ma šta mi činili, javno ili tajno, činimo u prisustvu svoga anđela hranitelja. Svaki čovek ima svog anđela čuvara koji ga prati od njegovog dolaska na svet i mi se svoj anđelu čuvaru molimo svakodnevno u molitvama jutarnjim i večernjim:

„Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, pokrovitelju duše i tela moga, oprosti mi sve što sagreših u današnji dan i izbavi me od svakoga zla neprijateljskog mi protivnika, da ne bih nikakvim grehom razgnevio Boga moga, moli se za mene grešnog, da me pokažeš dostojnim dobrote i milosti sve svete trojice i svih svetih, amin.“

Portal Pobeda – info svima onima koji slave Aranđelovdan želimo srećnu slavu, da vam svetac bude zaštitnik u svim vašim delima.

 

Pobeda – info