Početna Aktuelno DANAS JE ĐURĐIC: SLAVA GRADA NOVOG SADA

DANAS JE ĐURĐIC: SLAVA GRADA NOVOG SADA

PODELI

Danas, 16. novembra biće obeležena slava Grada Novog Sada, Đurđic, označena u crkvenom kalendaru i kao – obnavljanje hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Gradska slava Đurđic obeležava se od 2007. godine, a istorija nas uči da je Grad još davne 1720. godine imao svoj hram posvećen svetom Georgiju, koji je i onda kao  i danas ostao svetac koji svojom zaštitničkom snagom pomaže svima. Povodom krsne slave, Sveta liturgija biće služena u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija, sa početkom u 9:00 časova. Od 2012. godine slava se praznuje i u Gradskoj kući. Danas, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Gradske kuće, gradonačelnik grada Milan Đurić prisustvovaće svečanom obeležavanju slave Grada.

Današnji praznik je veoma poštovan u hrišćanskom svetu i kod našeg naroda. Ubraja se u najčešće slave srpskog domaćina. Pravoslavni Srbi ga proslavljaju dva puta u godini. U proleće, 6. maja (Đurđevdan) i 16. novembra (Đurđic).

Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem. Pravoslavni vernici obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, dan koji je u narodu poznat kao Đurđic. Po crkvenom predanju Sveti Georgije je bio borac za hrišćanstvo i velikomučenik. Odbio je poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju vere, izjavivši da se ne plaši smrti za svoju veru, Hristovu ljubav, a pogubljen je 303. godine.

U našem narodu zaživeli su brojni običaji povodom obeležavanja crkvenih praznika. Slavu Đurđic ne prate posebni običaji. Proslavlja se uz pripremu slavskog kolača, vina i koljiva. Jedno od verovanja za današnji dan je upravo da od danas počinje takozvana vučja nedelja. Period od Đurđica do Mratindana, naziva se mratinci ili vučji dani jer je sv. Mrata (slavi se 24. novembra po gregorijanskom kalendaru) zaštitnik vukova. Po starim običajima u vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove. Veruje se da na Đurđic narod posebno pogleda u nebo, a ako je vedro, zima će biti oštra i sa dosta mraza. Magla od Đurđica ili tokom mratinaca najavljuje promenljivu zimu.

U pravoslavnim hramovima, domovima širom Srbije i gradu Novom Sadu danas se slavi Đurđic, a portal Pobeda – info želi srećnu slavu. Na zdravlje i spasenje.

 

Pobeda – info