Početna Aktuelno Svečano otvoren Trg Dortmund u Novom Sadu

Svečano otvoren Trg Dortmund u Novom Sadu

PODELI

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i gradonačelnik Dortmunda Tomas Vestfal, svečano su danas otkrili tablu sa nazivom Trg Dortmunda, u čast 40 godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju dva grada. Novi Trg nalazi se na parceli ispred JVP “Vode Vojvodine”, a pored Trga neznanog junaka, sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu i Dunav.
Gradonačelnik Novog Sada naglasio je da mu je čast što se ponovo vidi sa gradonačelnikom Vestfalom i da je ovo veliki dan za budućnost oba grada.
Dortmund i Novi Sad dugo sarađaju, pomažu se, posećuju se i gledaju da prodube te odnose koji su na visokom nivou, što je utvrđeno i na današnjem sastanku u Gradskoj kući. Zacrtali smo neke nove korake za našu budućnost kako bi smo dodatno poboljšali saradnju, rekao je Đurić.

On je kazao da se Vestfal interesuje i za EXIT Festival i da bi takav sličan muzički događaj voleo da vidi u Dortmundu.

Mi imamo dobru i reprezentativnu ekipu koja može da mu pomogne da napravi kvalitetan festival. Razgovarali smo i oko Poljoprivrednog sajma. Naredne godine je 100 godina Sajma i 90 godina međunarodnog Poljoprivrednog sajma, gde dortmundski poljoprivrednici treba da dođu i upoznaju se sa našim i sklope kontakte, istakao je Đurić.

Prvi čovek Novog Sada posebno ističe da Grad nije slučajno odabrao ovo mesto za Trg Dortmunda, jer smatra da je jako vazno kada brodovi sa turistima pristižu u Novi Sad iz Nemačke, odmah dođu na ovo mesto.

Ovaj Trg postaće simbol naših zajedničkih bratskih odnosa i naša dva grada, naglasio je Đurić.

Gradonačelnik Dortmunda istakao je da su ova dva grada već 40 godina brat i sestra i da je danas lep i ponosan dan za sve građane oba grada.

Mi građani Dortmunda možemo da kažemo da imamo Trg u Novom Sadu. To je izraz prijateljstva i saradnje naših gradova, koje će mo nastaviti da negujemo u budućnosti, rekao je Vestfal.

Nakon otkrivanja table, gradonačelnici će se uputiti u Dom za decu i omladinu Veternik, gde će obići paviljon posvećen Helnori Plamhe. Ona je bila žena koja je živela u Dortmundu, a zdušno pomagala Novom Sadu, posebno Domu u Veterniku.