Početna Aktuelno DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Godišnjica polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Godišnjica polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave

PODELI

Novi Sad je riznica brojnih arhitektonskih bogatstava koja su prezivela teška vremena i visestruko razaranje grada. Zavisno od dela grada postoje različiti arhitektonski stilovi, a svaki od njih priča svoju priču koja odoleva stubu vremena. Jedno od takvih mesta je Petrovaradin, koga krasi velelepna Petrovaradinska tvrđava. Možemo čuti među meštanima da ovo zdanje zovu pravim biserom na Dunavu, jer od 14 zemalja kroz koje protiče reka Duvan, među tvrđavama na njegovim obalama, Petrovaradinska tvrđava spada u red najvećih, najočuvanijih i najsloženijih vojnih utvrđenja.

Upravo na današnji dan, 18. oktobra 1692. godine postavljen je kamen temeljac  Petrovaradinske tvrđave, koja je postala jedno od najznačajnijih austrijskih strateških utvrđenja u borbi protiv Turaka. Tvrđava je građena u periodu od 1692. do 1780. godine i važila je za neosvojivu.

          Snažnim upadom Turci su 1690. godine povratili Srem, a potom i Petrovaradin. Međutim, u leto 1691. posle novog napada Austrijanaca, Turci napuštaju tvrđavu, da bi porazom kod Slankamena 17.8.1691. konačno izgubili pozicije u Sremu, samim tim i u Petrovaradinu.  Naredne godine 1692. Austrijanci su započeli  zidanje tvrđave rušenjem turskih građevina. Idejni projekat za izgradnju potiče od Sebastijana Vobana, slavnog francuskog vojnog arhitekte, koji je važio za vodećeg graditelja svoga vremena. Interesantan je podatak da Voban nikad nije posetio tvrđavu , iako je ona građena po njegovom planu. Izaslanik cara Leopolda Prvog Habzburškog, austrijski princ Kroj položio je kamen temeljac današnje Petrovaradinske tvrđave. Tada je izgrađen i prvi bastion, koji nosi Lepolodovo ime. Prvi plan za izgradnju potiče od inženjerskog pukovnika Matijasa Kajzersfelda. Radovi su se izvodili pod budnim okom inženjera Mišela Vamberga, a nakon njegove smrti 1703. godine, preuzima odgovornost nad radovima inženjer Gisenbir, koji ih je vodio do 1728. godine. Osnova izgradnje imala je više delova: Gornja tvrđava, Donja tvrđava, Hornverk, Mala tvrđava na ostrvu i Mostobran. Gradnja je sa prekidima trajala punih 88 godina, a po završetku radova porostirala se na 112 hektara. . Izgradnju tvrđave pratile su brojne priče koje su ušle u legendu. Jedna od takvih legendi je ta da su Srbi iz okoline zbog teškog kuluka prokleli tvrđavu da joj „kiselo drvo“ uništi temelje i da je sruši.

Petrovaradinska tvrđava spomenik je kulture velikog značaja i simbol je grada Novog Sada. Danas tvrđava očara svakog ko je poseti. Mnoge generacije stvorile su uspomene i sećanja slušajući „Osam tamburaša s Petrovaradina“. Danas, ovo zdanje okuplja veliki broj zainteresovanih turista i gotovo da nijedna poseta Novom Sadu ne može da prođe bez posete čuvenoj Petrovaradinskoj tvrđavi.

 

Pobeda – info